SZC logo

Érdi Szakképzési Centrum

OM kód: 203036/007 | 2030 Érd, Ercsi út 4.

Intézmény logo

Érdi SZC Kós Károly Technikum

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

2020-1-HU01-KA102-077840

A2019-1-HU01-KA102-060578 - Szakképzési munkatársak szakmai kompetenciáinak fejlesztése

Intézményünk a 2019/2020-as tanévben az Erasmus+ Szakképzési tanulók és munkatársak mobilitása pályázati felhívás keretében támogatást nyert a „Szakképzési munkatársak szakmai kompetenciáinak fejlesztése” című nemzetközi projekt megvalósítására.

A projektpartner a portugál Escola Profissional de Hotelaria e Turismo da Madeira, a Funchalban működő vendéglátóipari szakképző iskola, ami a munkatársi mobilitás keretében fogadóintézményként látja vendégül intézményünk munkatársait.

A projekt során a résztvevők megismerik a portugál oktatási és szakképzési rendszert, a partneriskola képzési kínálatát és működését, a helyi gyakorlati képzést, a mobilitás során pedig jó gyakorlatokat, didaktikai módszereket sajátítanak el, tapasztalataikat pedig megosztják munkaközösségük tagjaival és az Érdi Szakképzési Centrum többi tagintézményével is.

A projekt megvalósításának előkészítése már a 2018/2019-es tanév végén megkezdődött, a mobilitás résztvevői több alkalommal is felkészítésben részesültek az utazás előtt: információkat kaptak a portugál oktatási rendszerről és a partnerintézményről, megismerték a mobilitással kapcsolatban elvégzendő feladatokat, illetve nyelvi és kulturális felkészítést is kaptak.

A mobilitást 2019. október 27-31. között valósítottuk meg, iskolánk 10 munkatársa látogatott el Madeira szigetére, Funchalba. A mobilitás öt napja során meglátogatták a partneriskolát, megismerték az iskola által működtetett hotel és étterem működését, felkerestek külső gyakorlati helyszíneket, illetve a város fontosabb látnivalóit. A fogadóintézmény munkatársai és diákjai számára Magyar Napot szerveztek, előadások keretében mutatták be Magyarországot, Érd városát, iskolánkat és magyar gasztronómiát. Az előadásokat követően gyakorlati bemutatót is tartottak cukrász és szakács oktatóink, a helyi diákokkal közösen madártejet és paprikás csirkét készítettek.

A partnerintézmény helyi projektkoordinátora kerekasztalbeszélgetést szervezett a helyi tantestület tagjaival, ahol a résztvevőknek lehetőségük volt megismerni egymást, összehasonlítani a két intézményt, illetve beszélgettek a pedagógus hivatás kihívásairól, problémáiról. A mobilitás zárásaként a két iskola vezetői és projektkoordinátorai egy megbeszélés keretében egyeztették a jövőbeli együttműködési lehetőségeket.

A mobilitást követően a projekt résztvevői tudásmegosztó rendezvényeket szerveztek munkaközösségeik számára, a projekt tapasztalatait a vezetőség tagjai osztották meg az Érdi Szakképzési Centrum többi tagintézményével. Az együttműködés a mobilitást követően sem ért véget a két intézmény között, a cukrásztanulók számára receptcserét szerveztünk, amely során a diákok megismerték és el is készítették a másik nemzet híres süteményeit.

Bár a projekt lezárult, mindkét fél nyitott a jövőbeli együttműködésre, és újabb iskolák bevonásával szeretnénk további nemzetközi projekteket megvalósítani.


Partnereink

SZC logo

Érdi Szakképzési Centrum


Érdi SZC Kós Károly Technikum

2030 Érd, Ercsi út 4.

Telefon: +3623365501

E-mail: iskola@koserd.hu

OM azonosító: 203036/007

Felnőttképzési nyilvántartás száma:


2024Érdi SZC Kós Károly Technikum